marți, 6 octombrie 2009

Lectia despre prietenie

O tema generala la prima vedere, dar pe cat se poate de complexa...


PRIETENÍE, prietenii, s.f. Sentiment de simpatie, de stimă, de respect, de ataşament reciproc care leagă două persoane; legătură care se stabileşte între persoane, pe baza acestor sentimente; amiciţie, prieteşug. ♦ Atitudine plină de bunăvoinţă, prietenoasă faţă de cineva.

Aceasta a fost definita lexicului.

In continuare, o sa explic cum vad eu toate aspectele prezentate mai sus.


* Sentiment de simpatie, de stimă, de respect, de ataşament reciproc care leagă două persoane

Simpatia este primul pas practic, ce duce spre prietenie. Apoi, urmeaza respectul, un pas foarte important, deoarece fara respect nu poate fi vorba despre o prietenie. Atasamentul fata de o persoana se realizeaza in timp, aici fiind vorba si de sentimentele ce apar intre cele doua persoane, ele urmand sa fie aprofundate pe parcurs. Simpatia poate fi considerata si un sentiment de admiratie fata de semenii nostri, dar, poate fi, in acelasi timp si invidie mascata in diplomatie.

* Atitudine plină de bunăvoinţă, prietenoasă faţă de cineva

In momentul in care exista o relatie sincera de prietenie, cele doua persoane cauta sa se ajute reciproc, neconditionat, neasteptand favoruri pentru faptele lor savarsite. In momentul in care esti intr-o relatie stransa de prietenie -prietenie adevarata- vrei sa dai totul, vrei sa ajuti acea persoana, oricum, oricand, cu orice pret. In ziua de astazi, un caine poate fi mai prietenos decat o suta de persoane. De ce...? Pentru ca omul tinde sa puna interesele in fata a orice. Omul este presat de factorul economic si de factorul social ca sa reactioneze astfel.


Pentru mine, prietenia este un lucru care la mine se dobandeste greu, de aceea imi aleg prietenii cu grija, pentru ca, sentimentul de prietenie, este pentru mine mai important, chiar decat iubirea. Sentimentul de prietenie este superior sentimentului de iubire, deoarce in iubire se poate ca reciprocitatea sa nu existe, insa in cazul sentimentului de prietenie exista o reciprocitate, diferind de la caz la caz.


Am facut de multe ori greseli in alegerea prietenilor, de aceea am avut multi prieteni care pe parcurs s-au dovedit a fi "prieteni".In final, vreau sa va dau un singur sfat: faceti-va prieteni putini, dar buni si nu tineti cont de cantitate si durata, ci mai mult de calitate si de profunzime.

3 comentarii:

  1. Total de acord, mai ales la asta: "pentru mine, prietenia este un lucru care la mine se dobandeste greu, de aceea imi aleg prietenii cu grija, pentru ca, sentimentul de prietenie, este pentru mine mai important, chiar decat iubirea."

    "Iubirile" vin si pleaca, dar prietenii raman acolo, asta daca sunt prieteni adevarati. Am invatat si eu ca nu conteaza daca cunosti o persoana de 10-5 ani sau doar de cateva luni, conteaza sa fii compatibila cu acea persoana. Prieteniile din copilarie, uneori le pastrezi de dragul amintirilor si nu pt ceea ce inseamna in prezent.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. dar auzi... daca vine la tine o persoana pe care nu o iubesti si nu iti este prietena, si iti cere ajutorul, ce faci? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ christine: Eu cred ca sunt datoare sa ajut pe orcine cum pot, in limita posibilului.

    RăspundețiȘtergere