joi, 6 august 2009

Lectia de sociologie - Incercari si schimbari

Cu totii avem nevoie de schimbari, indiferend de ce fel: schimbari de sine, schimbari de comportament, de caracter, obiceiuri, s.a.m.d.

In viata noastra, suntem supusi unor diferite incercari, unii dintre noi trecand mai usor peste ele, altii, dimpotriva, reusesc mai greu sa treaca peste, sau chiar deloc.
Acest lucru, de a trece mai usor prin anumite situatii dificile din viata noastra, este in stransa legatura cu caracterul individului, cu educatia si credinta lui, precum si puteresa psihica a acestuia.

Pe de-o parte, cei care pot trece usor peste anumite situatii mai grele ale vietii lor, facand parte din categoria norocosilor, si asta datorita sprijinului familial, prietenesc, si nu in ultimul rand divin, exceleaza printr-un caracter puternic.

Pe de alta parte, putem aminti cea de-a doua categorie, care este reprezentata de asa-zisii oameni slabi. Acestia, chiar daca sunt in fond oameni buni, buni la suflet, au devenit in cele din urma, inconstient-sau constient- persoane rele, din cauza diferitelor priedici la care i-a supus viata.

De fapt aici am vrut sa ajung, si sa spun ca, pentru a putea trece mai usor peste greutatile vietii, oamenii slabi, se refugiaza in diferite vicii care nu doar ca nu ii ajuta sa treaca peste ele, dar, in momentul in care se vor trezi la realitate, viata li se va parea si mai crunta, si doar atunci isi vor da seama ca de fapt, cufundarea in aceste patimi-vicii- le-a omorat fiinta si trupul, si in acelasi timp gandirea.
Acesti oameni refuza total sau partial ajutorul celor din jur, unii din mandrie, obisnuinta, iar altii pur si simplu nevrand sa fie ajutati. Dar, ei au nevoie de fapt de o schimbare, nefiind constienti de acest lucru, cred ca viata lor este perfecta, asa cum este ea. Majoritatea nu doresc aceasta schimbare, din cauza neputintei lor.
Cei care ajung in pragul neputintei, sunt cei mai loviti de soarta, ei riscandu-si propria viata.

Personal, si eu am incercat sa schimb oameni, uneori am reusit, alteori nu. Am stat si am analizat comportamentul, reactiile adverse pe care acestia le-au avut, incercand sa gasesc o modalitate de a-i salva. In cazul in care acestia mi-au refuzat ajutorul, i-am lasat sa ramana in inconstienta lor "letargica". Daca omul nu vrea si nu accepta schimbarea, nu il poti obliga. Totul porneste din subconstientul sau.
In final, viata le va da acestor oameni tot mai multe lectii, fiind nevoiti la un moment dat sa se schimbe. Daca omul nu este constient de situatia in care se afla, atunci nu se va putea schimba.
Schimbarea aici nu porneste de la cei din jur, ci de la propria persoana. In momentul in care accepta situatia in care se afla, noi neputand sa facem altceva, decat sa le oferim ajutorul, neconditionat.

In concluzie, este bine sa ajutam oamenii sa se schimbe, daca vor ei, in primul rand, fara a-i obliga.