luni, 10 august 2009

Lectia despre respect

Cu totii am auzit despre respect, insa nu stiu cati dintre cei care au auzit stiu ce inseamna respect cu adevarat. Precum obisnuiam in anumite bloguri mai vechi, vom trata o anumita problema dand definitia unor concepte din dictionar. Asadar, vom incepe dand definitia respectului.


RESPÉCT s.n. Atitudine sau sentiment de stimă, de consideraţie sau de preţuire deosebită faţă de cineva sau de ceva; deferenţă, veneraţie. Expr. A ţine (pe cineva) la (sau în) respect = a ţine pe cineva la distanţă, a nu-l lăsa să devină prea familiar. A pune (pe cineva) la respect = a impune cuiva o atitudine respectuoasă. Respectele mele, formulă respectuoasă de salut.
Aceasta este definitia lexicala a cuvantului respect.

Pentru mine, respectul este poate cea mai importanta norma de convietuire sociala, pentru ca fara respect am fi intr-o stare de anomie.

"Atat timp cat dai respect, primesti respect."

Respectul nu se poate impune, si nici nu se cere- el se castiga. Am vazut de multe ori persoane, care spuneau "Te rog sa ma respecti" - gresit total! Nu poti sa impui nimanui sa te respecte, fiindca fiecare are parerea lui despre o anumita persoana. Se mai poate vorbi despre respectul care se impune cu forta. Este eficient pe moment. Este o falsa atitudine de respect, poate mai mult este frica, in timp revenindu-se la starea initiala.

Formulat altfel, a tine pe cineva la respect este forma prin care noi ne impunem in fata celora pe care nu ii vrem langa noi, din diferite motive:

* falsii prieteni
* oameni fara caracter
* oamenii viciosi
* anturaje nepotrivite, etc,

In momentul in care vei tine o persoana "la respect", acea persoana are doua posibilitati: ori va incerca sa se apropie de tine prin diverse mijloace, ori va incerca sa iti faca rau.

Cand pui pe cineva la respect, tu te impui in fata acelei persoane prin atitudinea pe care o adopti, vis-a-vis de comportamentul ei fata de tine.
Felul prin care ti se adreseaza, faptele pe care le savarseste acea persoana in raport cu persoana ta, stimuleaza o reactie din partea ta de a impune respect.

Ma amuza persoanele care vor sa fie respectuoase din calea afara, si care incearca sa isi revendice diplomatia in fata tuturor. Eu cred ca e de ajuns sa vorbesti total neimplicat si simplu, fara a te folosi de arta diplomatiei. Dar nu le putem avea pe toate, nu?

2 comentarii:

  1. cred ca respectul are mai multe nivele.in primul rand noi ar trebui sa ne respectam unii pe ceilalti pt faptul ca suntem toti creatii divine, apoi intervine cunoasterea, socializarea etc, adica ceea ce ai insiruit si tu.dar cred ca cel mai important este respectul de sine, inainte de toate.[mi se trage de la buddha:-" :))] :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu. In primul rand ca sa fii respectat trebuie sa te respecti pe tine insati/insuti. Daca nu te respecti, nimeni nu o sa te respecte si nu poti sa pretinzi ca cineva sa te respecte daca tu nu iti respecti propria persoana. In al doilea rand, trebuie sa ii respecti pe ceilalti ca sa fii respectat. Nu poti sa astepti ca cineva sa te respecte, daca tu nu respecti, inainte de toate...

    Cam asta e... :))))

    RăspundețiȘtergere