joi, 6 august 2009

Lectia de sociologie - Incercari si schimbari

Cu totii avem nevoie de schimbari, indiferend de ce fel: schimbari de sine, schimbari de comportament, de caracter, obiceiuri, s.a.m.d.

In viata noastra, suntem supusi unor diferite incercari, unii dintre noi trecand mai usor peste ele, altii, dimpotriva, reusesc mai greu sa treaca peste, sau chiar deloc.
Acest lucru, de a trece mai usor prin anumite situatii dificile din viata noastra, este in stransa legatura cu caracterul individului, cu educatia si credinta lui, precum si puteresa psihica a acestuia.

Pe de-o parte, cei care pot trece usor peste anumite situatii mai grele ale vietii lor, facand parte din categoria norocosilor, si asta datorita sprijinului familial, prietenesc, si nu in ultimul rand divin, exceleaza printr-un caracter puternic.

Pe de alta parte, putem aminti cea de-a doua categorie, care este reprezentata de asa-zisii oameni slabi. Acestia, chiar daca sunt in fond oameni buni, buni la suflet, au devenit in cele din urma, inconstient-sau constient- persoane rele, din cauza diferitelor priedici la care i-a supus viata.

De fapt aici am vrut sa ajung, si sa spun ca, pentru a putea trece mai usor peste greutatile vietii, oamenii slabi, se refugiaza in diferite vicii care nu doar ca nu ii ajuta sa treaca peste ele, dar, in momentul in care se vor trezi la realitate, viata li se va parea si mai crunta, si doar atunci isi vor da seama ca de fapt, cufundarea in aceste patimi-vicii- le-a omorat fiinta si trupul, si in acelasi timp gandirea.
Acesti oameni refuza total sau partial ajutorul celor din jur, unii din mandrie, obisnuinta, iar altii pur si simplu nevrand sa fie ajutati. Dar, ei au nevoie de fapt de o schimbare, nefiind constienti de acest lucru, cred ca viata lor este perfecta, asa cum este ea. Majoritatea nu doresc aceasta schimbare, din cauza neputintei lor.
Cei care ajung in pragul neputintei, sunt cei mai loviti de soarta, ei riscandu-si propria viata.

Personal, si eu am incercat sa schimb oameni, uneori am reusit, alteori nu. Am stat si am analizat comportamentul, reactiile adverse pe care acestia le-au avut, incercand sa gasesc o modalitate de a-i salva. In cazul in care acestia mi-au refuzat ajutorul, i-am lasat sa ramana in inconstienta lor "letargica". Daca omul nu vrea si nu accepta schimbarea, nu il poti obliga. Totul porneste din subconstientul sau.
In final, viata le va da acestor oameni tot mai multe lectii, fiind nevoiti la un moment dat sa se schimbe. Daca omul nu este constient de situatia in care se afla, atunci nu se va putea schimba.
Schimbarea aici nu porneste de la cei din jur, ci de la propria persoana. In momentul in care accepta situatia in care se afla, noi neputand sa facem altceva, decat sa le oferim ajutorul, neconditionat.

In concluzie, este bine sa ajutam oamenii sa se schimbe, daca vor ei, in primul rand, fara a-i obliga.

13 comentarii:

  1. unii oameni nu se schimba niciodata.altii se schimba prea usor..nici unul dintre cazuri nu e fericit.depinde si de circumstante, oricum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adolescentii in general sunt usor de schimbat. De cele mai multe ori ii influenteaza anturajul, si multi sfarsesc prin a deveni alcoolici, drogati ori dependenti de nicotina. Dar nu e vorba doar de vicii, ci e vorba si de comportamentul pe care il dobandesti odata ce te-ai alaturat unui anumit grup cu care intri direct in contact.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da....cam văd unde vrei să baţi cu schimbatul...dar uite...eu sunt puţin mai sceptic şi te rog să nu mi-o iei în nume de rău...dar de unde ştii tu pe cine trebuie să schimbi şi pe cine nu?...nu ştiu care e arbitrul pentru faptele bune şi rele...din câte văd, tu te referi mai mult la drogaţi...sau la cei care se anturează prost pentru a scăpa....şi da...punctul de pornire e de la tine însuţi....Îţi spun doar un lucru...nu toţi merită să fie schimbaţi, dar toţi merită o şansă...aşa că îţi urez mult spor:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu ma refer la "drogati" in special. Ma refer la oameni ca mine si ca tine. Cand zici "viciu" te poti gandi nu numai la alcool, tutun si droguri. Viciu poate insemna si femeia sau sexul. Dar lasand viciile la o parte, spun ca m-am referit cand am spus "a schimba" la modul de "a ajuta". Nu in sensul de a schimba radical sau de a schimba intru totul persoana de langa mine. In prima faza i-as arata ca nu este bine acel lucru, iar daca accepta sau nu, e problema stricta a lui, nu as putea forta nota deoarece s-ar ajunge la lucruri urate in timp scurt sau lung.

    RăspundețiȘtergere
  5. E clar că nu prea gândesc la ora asta....şi eu mă refeream la toate...dar nu prea poţi citi minţile..aşa că mea culpa...cât despre "a schimba"...şi eu acelaşi lucru înţeleg...dar pentru a ajuta pe cineva trebuie mai întâi să gândeşti ca el...a gândi pentru a şti cum a fost expus la toate lucrurile rele şi care ar fi cea mai sigură cale de a-l ajuta...acolo mă refeream la schimbarea personală...mai bine nu mă băga în seamă...cel puţin la ora asta...sunt prea obosit...:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Din moment ce vrei sa schimbi pe cineva, in mod sigur nu gandeste ca tine si nici tu nu gandesti ca el. Aici se pune marea problema; de aici rezulta ca oamenii nu pot fi schimbati de oameni. Schimbarea implica o constientizare fie a drumului parcurs, fie o proiectare a ceea ce urmeaza sa fie atins... Eu zic ca schimbarile autentice tin de un autocontrol, de vointa si constientizarea fiecarui pas care urmeaza sa fie facut.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pe măsura evoluţiei şi maturizării, văd că scrii tot mai bine.:)
    Cu sclipiri psihanalizante, eseistice, în formă foarte organizată, foarte structurată.
    Aş aminti totuşi că eşti un pic cam confuză când e vorba de modalităţi de schimbare, în sensul că, dacă eşti convinsă de schimbarea inevitabilă, ce rost ar avea trecerea de la latenţă observatoare- conştientă la activitate orientată? Este cumva vreo datorie undeva care ne spune să amplificăm procesul schimbării, atât de adesea, după cum chiar tu afirmi, nefolositor?
    Mulţi, inveteraţi în disoluţia lor totală, probabil vor şi mai reticenţi schimbării(în acest caz, folositoare).
    Oricum, chestiunile sunt foarte sensibile...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ha!:P
    Pe mine a incercat cineva sa ma schimbe o data si nu mi-a placut, deloc. La randul meu, am incercat sa schimb unele persoane si nu e bine.
    Nu cred ca poate merge bine atata timp cat scopul actiunilor sunt "schimbarea".

    Cred ca ar trebui sa fim acceptati asa cum suntem.
    Pentru ca e prea relativ acel "motiv" care face schimbarea o necesitate. Poate bautura sau alte vicii fac pur si simplu parte din persoana aceea, din destinul lor, legenda personala care trebuie indeplinita.

    Si acum suntem tineri.
    Schimbarea poate va veni mai tarziu.
    Si daca nu, macar o sa fie varietate mai mare pe lumea asta.:P

    RăspundețiȘtergere
  9. vai. cine nu ma cunoaste zice ca-s ceva alcoolica drogata dupa comentariul dinainte:))

    RăspundețiȘtergere
  10. eu zic ca fiecare trebuie sa isi dea el seama daca trebuie sa se schimbe sau nu pentru a avea o viata mai usoara

    deci nu tine "sa ma accepte lumea asa cum is, ah vai!!", ci "trebuie sa ma schimb ca sa ma integrez in grupul in care vreau" [nu neaparat un grup gashca. dar o categorie de oameni].

    si daca one doesn't know that he needs to change or if he does, doesn't succeed, that means ca nu are destula flexibilitate de mind, si pentru mine cel putin, il las in plata domnului sa faca ce vrea, ca alas, sunt destui oameni pe pamant, si nu tre sa imi pierd eu timpul pretzios pe oameni denastia

    :D

    RăspundețiȘtergere
  11. @Ricanantul :

    Multumesc frumos pentru aprecieri, dar cred ca mai am multe de invatat. Ce-i drept, scriu din anul 2006.

    Nu stiu ce sa spun in problema "confuziei"... Probabil trebuia sa abordez tema in alt fel, nu stiu. Ce-i drept eu scriu cum simt si cum gandesc, si mai mult, scriu pentru mine si nu pentru masa. Daca ei citesc si sunt receptivi, bine; daca nu, iarasi bine.

    RăspundețiȘtergere
  12. @christine:

    Eu cred ca e vorba doar de maturizarea completa. Cand esti pre-adolescent, adolescent sau chiar si post-adolescent poti fi influentat de catre lume si de factorii care te inconjoara. Lucru ce poate fi bun uneori, dar cateodata poate fi fatal.

    Schimbarea incepe practic din subconstient. Daca esti capabil sa iti fortezi subconstientul sa depaseasca bariera sau barierele, inseamna ca atunci e un inceput, intr-adevar.

    RăspundețiȘtergere
  13. @patri: Yeps. Si inseamna ca omul respectiv nu e suficient de matur incat sa ii accepte pe ceilalti asa cum sunt ei, cu bune si cu rele, nu doar cu bune.

    Am intalnit o groaza de oameni asa, si sincer a ajuns sa imi fie sila de oameni, chiar...Dar asta-i viata, nu?

    RăspundețiȘtergere